U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je ambijentalna izložba starih radio-aparata, pod nazivom “Čarobna kutija”. Prikazani su aparati stari između 80 i 50 godina, oko kojih su se porodice nekad okupljale, a danas samo čine deo stilskog nameštaja.

“Radio je kad se pojavio bio mistična sprava, deca, ali i odrasli su mislili da u njima žive mali ljudi, jer nisu poznavali tehničke sprave, i zato su se prema njima odnosili sa strahopoštovanjem”

, objašnjava Aleksandra Jakovljević, kustos-etnolog. Zbirku od 12 aparata koju poseduje etnografsko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu, poklon je Lile Milakov, čiji je muž bio kolekcionar. Na izložbi su predstavljeni u ambijentu jedne građanske sobe s početka 20. veka, u kome dominira stilski nameštaj. Oni sada i jesu samo deo enterijera, dok su nekad bili deo medijske propagande.

“Na primer, za vreme Tita radio emisije su se emitovale na javnim mestima, prenosile su paradu za Dan mladosti ili Dan armije. Kasnije se slušao Radio London ili radio Luksemburg, koji su imali malo liberalniji sadržaj”

, kaže kustos. Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena, i bude sećanja najčešće na detinjstvo.

Izvor: RTS